Oletko ahkera ja motivoitunut työntekijä, mutta työllistyminen ei silti ota onnistuakseen? Syy voi ehkä olla työnhakutaidoissa. Tällä sivulla kuvailemme omaa näkemystämme hyvästä työhakemuksesta ja annamme vinkkejä kuinka hurmaat rekrytoijan ja avaat itsellesi oven työhaastatteluun!

Työnhaun 3 elementtiä

CV

Työnhaun 3 elementtiä: CV - Staffgate Oy

Kenties tärkein elementti on CV, eli ansioluettelo jossa kerrot pähkinänkuoressa itsestäsi, osaamisestasi ja työhistoriastasi

Hakemus

Työnhaun 3 elementtiä: Hakemus - Staffgate Oy

Hakemuksessa kerrot tarkemmin soveltuvuudestasi juuri kyseiseen tehtävään. Hakemus voi olla perinteinen kirje tai vaikka video.

Haastattelu

Työnhaun 3 elementtiä: Haastattelu- Staffgate Oy

Haastattelussa sinua pidetään hyvänä ehdokkaana tehtävään, joten odotuksiin kannattaa vastata parhaansa mukaan.

1. Hyvä CV kiinnittää rekrytoijan huomion

Hyvä ensivaikutelma on tärkeä monissa elämäntilanteissa, myös työnhaussa. Selkeällä ja laadukkaalla CV:llä voit erottua eduksesi kilpailijoista ja herättää rekrytoijan kiinnostuksen.

Mikä sitten tekee CV:stä hyvän? Avainsana on selkeys. Sommitteluun kannattaa panostaa, sillä rekrytoija käyttää CV:n silmäilyyn keskimäärin 10 sekuntia ja tuona aikana tulisi pystyä havaitsemaan ainakin 3 oleellisinta asiaa: henkilö- ja yhteystiedot, viimeisin työkokemus ja koulutus. Valokuva on myös erittäin suositeltava lisä.

Tämän vuoksi olisi hyvä jos tärkeimmät tiedot saisi mahtumaan yhdelle A4 kokoiselle sivulle. Mikäli kokemusta on paljon, kannattaa ne tiivistää viimeiseen 5 vuoteen. Jos esimerkiksi haet sähköasentajan paikkaan, rekrytoijaa ei todennäköisesti kiinnosta ensimmäinen kesätyöpaikkasi mansikanpoimijana 20 vuoden takaa.

Persoonallisuus saa näkyä myös CV:ssä. Erilaisia visuaalisia elementtejä on täysin sallittua käyttää kunhan se on tehty hyvällä maulla eikä selkeä yleisilme kärsi. Kokeile vaikka perinteisen valkoisen pohjan sijasta vaaleanpunaista! Valokuvankaan ei tarvitse muistuttaa passikuvaa vaan hymyileminen on pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Harrastuksilla ja kiinnostuksen kohteilla voi myös leikitellä. Voit esimerkiksi laittaa valokuvaksi yhteiskuvan lemmikkisi kanssa.

2. Panosta hyvään hakemukseen

Työnhaku on monipuolistunut paljon kuluneen vuosikymmenen aikana. Siinä missä ennen vanhaan töitä etsittiin pääasiassa sanomalehti-ilmoituksista, ovat ne nykyään kadonneet lähes kokonaan. Työnhaku on digitalisoitunut ja siirtynyt suurimmaksi osaksi nettiin. Työpaikka ilmoituksia löytyy niin nettisivuilta, kuin sosiaalisesta mediasta. Hakemukset lähetetään yhä enimmäkseen sähköpostitse, mutta täytettäviä hakemuksia näkee myös yhä enemmän.

Hakemuksessa pätee samat säännöt kuin CV:ssä, eli sen tulisi olla selkeä. Tarkoitus on kertoa tarkemmin kuinka taustasi ja osaamisesi ovat hyvät juuri tähän tehtävään. Pyri pysymään asiassa ja esittämään asiat lyhyesti ja ytimekkäästi. Rekrytoijaa kiinnostaa tietää koulutuksestasi, mutta ei todennäköisesti koulusi historiasta mikäli se ei ole haettavan työtehtävän kannalta oleellinen tieto. Työpaikkailmoituksissa kuvaillaan usein melko tarkasti minkälainen työntekijä olisi sopiva, joten kannattaa lukea ilmoitus huolellisesti ja kirjoittaa hakemus sen pohjalta. Ylitsevuotava liioittelu hakemuksessa ja varsinkaan valehtelu ei ole koskaan suotavaa.

Vaikka valmiit lomakkeet ovat yleistyneet, on myös avoin hakemus mahdollinen monessa tilanteessa. Se on myös oivallinen keino metsästää piilotyöpaikkoja. Meillä Staffgatella avoimet hakemukset voi lähettää osoitteeseen info@staffgate.fi.

3. Ensivaikutelma työhaastattelussa

Saitko kutsun työhaastatteluun? Hienoa, olet siis yksi potentiaalisimmista hakijoista kymmenien tai kenties satojen hakijoiden joukossa! Ei kuitenkaan kannata mennä vielä asioiden edelle vaan jatkaa itsensä mainostamista ja taitojensa myymistä myös haastattelun aikana. Ensivaikutelman tärkeys pätee tässäkin! Saavu paikalle sovittuun aikaan, mielummin hiukan etuajassa kuin myöhässä. Huolehdi hyvästä hygieniasta ja valitse siistit, puhtaat vaatteet. Voit ottaa etukäteen selvää työpaikan pukeutumisetiketistä, mutta ajaton mustavalkoinen asukokonaisuus toimii monessa tilanteessa. Naisilla siisti ja hillitty meikki on suotavaa.

Haastatteluun kannattaa valmistautua etukäteen pohtimalla esimerkiksi vastauksia mahdollisiin haastattelukysymyksiin sekä mitä itse haluat kysyä haastattelijalta. Muista että rekrytoijatkin ovat ihmisiä ja jännityksestä on täysin sallittua mainita.

Lopuksi vielä, rentoudu ja ole oma itsesi, siistillä olemuksella ja perus käytöstavoilla pääsee jo pitkälle!